≡ Menu

Alchemy’s Sonoma weeHouse in Santa Rosa, California

This is Alchemy’s Sonoma weeHouse in Santa Rosa, California.

The 640 sq. ft. home was built for Apple’s Director of Store Design and was recently awarded the Honors Award by AIA MN.

Please enjoy, read more, and re-share below!

Alchemy’s Sonoma weeHouse in Santa Rosa, California

sonoma-weehouse-3

sonoma-weehouse-5

sonoma-weehouse-6

sonoma-weehouse-8

From Alchemy: 

Alchemy’s Sonoma weeHouse was designed in Minnesota for a client in San Francisco, built in Oregon, and shipped to its Santa Rosa, CA site 90% complete. The client, an architect himself and Apple’s Director of Store Design, was the project’s co-pilot with weeHouse founder Geoffrey Warner, Alchemy’s principal architect. This small, ultra-minimal, high-end home is based on Alchemy’s weeHouse but customized to meet the luxe finishing requirements the client requested. The prefab house is composed of two minimalist open-sided boxes set on a concrete plinth nestled on the edge of gnarled oaks and an expansive view. Both structures feature steel frames, 9 ft. tall sliding glass walls set into custom corrugated weathering steel boxes and ipe interiors with oiled oak cabinetry. The boxes are offset on board-formed concrete plinths connected by a set of Alchemy-designed steel stairs and railings fabricated in Minnesota.

The 16 ft. x 40 ft., 640 SF primary box features whitewashed oak bed box in the middle of the volume, creates a kitchen-dining-living room space on one side, and a bath space on the other side. For shipping logistics, the primary box was composed of two modules, with the 10 ft. x 40 ft. porch porch arriving 90% complete, bolted onto the main module onsite, and cantilevered into the site’s dramatic landscape.

The accompanying 330 SF guest house is an abridged version of the larger module with a large whitewashed oak wardrobe forming the bathroom wall.

Resources: 

You can share this small house with your friends and family for free using the e-mail and social media re-share buttons below. Thanks.

If you enjoyed this small house you’ll LOVE our Free Daily Tiny House Newsletter with even more! Thank you!

More Like This: Explore our Small House Section

See The Latest: Go Back Home to See Our Latest Tiny Houses

The following two tabs change content below.
Natalie

Natalie

Natalie McKee is a contributing writer for Tiny House Talk and the Tiny House Newsletter. She is a coffee-loving wannabe homesteader who dreams of becoming self-sufficient in her own tiny home someday. Natalie currently resides in a tiny apartment with her husband, Casey, in Scotland.
Natalie

Latest posts by Natalie (see all)




{ 18 comments… add one }
  • Holly G Clift November 25, 2016, 1:40 pm

    i like very much

  • Gabriella November 25, 2016, 3:57 pm

    When the Architecture is expressed at a higher level of living beyond, which there is nothing left, it then passes from conventional living to ideal live. Landscape nature that lives in the human everyday replacing oppressive walls or unnecessary things.

  • louise hray November 25, 2016, 5:45 pm

    Simply beautiful. When can I move in????

  • Michael November 25, 2016, 6:06 pm

    Its my style but expensive for sure. I like it a lot.

    • Natalie Natalie November 28, 2016, 7:30 am

      Yes when I saw “Apple” I was pretty certain it’d be pricey :) — Tiny House Talk Team

  • oxide November 25, 2016, 7:45 pm

    I love the minimalist look! Very clean. My only issue is that a peeping could look right into the guest house bath and see *everything.* The exposed toilet might work if the window was facing over the edge of a cliff but otherwise no thanks.

    • Anthonie November 26, 2016, 12:17 am

      I would bet that it sits in the middle of MANY, many acres and is inaccessible to any wanderers LOL

      • Natalie Natalie November 28, 2016, 7:31 am

        I do think it’s on enough land to make it unlikely, but I am always wary of peepers, too haha — Tiny House Talk Team

  • jm November 26, 2016, 1:59 am

    Very cool. The way it is cantilevered makes it for me.

  • ROSEE November 28, 2016, 10:04 am

    Sorry! Not my style. The only thing I liked was the surrounding land around this TH. Too bad!

  • jm November 28, 2016, 3:44 pm

    Wait. Let’s take a poll. Who wants the peepers and who doesn’t?

  • Lantz December 1, 2016, 8:58 pm

    My first thought was an accordion laying on its side. This style would be great for parks and recreation areas. Pull open to enjoy the weather at gatherings and shut when the weather turns bad or it’s time to close.

Leave a Comment

Next post:

Previous post:






New Graphic